Dat CO2 rapport, dat rapport dat zo stinkt. Dat rapport dat de gemeenteraad collectief ongezien in de prullebak gegooid heeft, nou dat heb ik toevallig wel gelezen. Ik kreeg er rooie oortjes van. Nu snap ik ook waarom DSM, Sabic en de Provincie ook zo snel naar de prullebak renden! In dat rapport staat keurig beschreven hoe de overheid en het bedrijfsleven de burger en de gemeenteraad planmatig besodemieterd hebben. De strategie was helder, doodzwijgen die handel. Niet praten over die nieuwe rangeersporen langs Krawinkel. De Railterminal, de zuidelijke spooraansluitig, ammoninak en gas trein transporten, sstttt!!! Hou ze dom was het credo. Tal van lawaaige en risovolle plannen werden met het oog op de verkiezingen in de la gestopt in het Maastrichts provinciehuis!! Ook werd de nieuwe beleidscategorie VIJANDEN gehanteert, een benaming voor omwonenden. Fijne jongens die politici. En slaapt de gemeenraad verder?
En dan willen ze ook nog CO2 in de grond gaan pompen!!! Naast de Benzeen,de zuurteervijver en last but not least de radioaktieve afvalberging ook dat nog? Lijkt mij geen goed idee. Kolen zijn in de toekomst een belangrijk en schaars goed. Ooit raakt de olie op. Toekomstige generaties zullen ze misschien hard nodig kunnen hebben. Het zou dan ook dom zijn om die delfstoffen onbereikbaar en onwinbaar te maken door er co2 onder te pompen! Daar hebben ze nog zeker niet over nagedacht bij GTI-SUEZ.
Hoezo zou JIJ dat rapport wel hebben? 'K dacht 't niet. Je komt met niks nieuws, maar verbindt allerlei losse feiten uit media. Zeker een niet ge/herkozen raadslid? Zet je naam er dan bij.
Dat rapport is ondertussen op vrij grote schaal (minstens enkele honderden mensen hebben het) verspreid 06.07 Inderdaad, het stinkt geweldig wat er in dat rapport staat. Het is heel hard nodig dat de politiek beseft dat men er in de eerste plaats voor de burgers is en niet voor het spekken van bankrekeningen van bedrijven.
Lag op de oude steenberg bedoelt U, dat ding is al zeker 15 a 20 jaar geleden gesaneerd. Nu nog de radioactieveberging. Ben zeer benieuwd waar die ligt.
Die ligt tussen de A2 en de haven van Stein, daar wordt zeer licht radioactieve kalk vanuit een of andere fabriek gestort. Hierbij de link van google earth: http://maps.google.nl/?ie=UTF8&ll=50.984019,5.777135&spn=0.012536,0.027423&t=h&z=15
Oww, de oude gips-deponie van de NF3. Dat spul hebben ze zelfs een tijdje verscheept naar Isolava in Frankrijk waar ze er gipsblokken voor de woningbouw van maakte.
Deze link laat Zembla zien, dat gisteren gewijd was aan de CO2 story.
De Radioactieve opslag is de katalysator berging die pal naast de blauwzuur fabrieken ligt. Een coctail van antimoon, uraanoxide en nog een hoop rommel. Het radioactieve spul is inderdaad licht radioactief. Het is echter uiterst giftig, in totaal ruim 450 ton gestort in de volle grond. Vele jaren later is er een betonwand van 50 cm omheen gezet en voorzien van een asfalt deksel. De betonwand heeft een levensduur van 50 jaar. De berging heeft eeuwigheidswaarde en zal altijd beheerd moeten worden. Dat geld ook voor de zuurteervijver. Het grondwater is ten westen DSM totaal verpest. De weggevrete funderingen in Urmond vergeten? En de bezeen lekkage? En dan nu CO2 onder onze kont? Mooi niet dus! Een concentratie van 7% in de lucht is al dodelijk, weten ze in Barendrecht! En hier slapen ze in blind vertrouwen gewoon door! Het boeit het bedrijfsleven niet was er met de omwonenden gebeurt, hun aandeelhouders moeten te vreden worden gehouden. De gemeenteraad slaapt gewoon verder zich verschuilend achter de crisiswet. Die hebben ze wel uit de prullebak gehaald. De CO2 strategie nota bestaat nog steeds in de hoofden van die bestuurders en ambtenaren! Het in de nota opgenomen namenlijstje is duidelijk genoeg! Vrom, Economische zaken, Provincie Limburg,De Gemeente Stein, Beek en Sittard-Geleen, allemaal hebben ze de omwonenden in hun hoofden tot VIJANDEN gebombardeert. Daar hoor je de lokale politici niet over. Die gooie zoiets ongelezen in de prullebak!!! Hoezo Geloofwaardig Open Betrouwbaar en nog meer van dat soort verkiezing kretologie. Alsof hier iets veranderd. Als DSM of Sabic kucht, vraagt de provincie om een zakdoek, en de gemeente Sittard-Geleen komt `m dan braaf brengen.
De lokale politiek moet dat rapport bespreken! En dan bedoel ik niet persé elke komma en punt erin. Waar het om gaat is dat er een mentaliteit uit spreekt die moet veranderen. De mentaliteit dat er vanalles en nog wat gedoogd, stil- en achtergehouden wordt om Chemelot maar te gerieven en vooral niet op de tenen te trappen. Guyt en Cox (zij zaten/zitten in de bestuurgroep!), de rest van het college en ook de ambtenaren moeten beseffen dat het hun taak is om de belangen van de bewoners centraal te stellen. Men heeft telkens de mond vol hiervan, maar wanneer het op daden aankomt ho maar. Veiligheid zat in de portefeuille van de burgemeester en projecten en Chemelot zat bij Guyt. Ik neem aan dat de heren oprecht hun werk hebben proberen te doen, maar duidelijk is dat zij 'erin geluisd' zijn oftewel zich hebben laten inpalmen door de meer-politici van DSM.
Uitgangspunt moet zijn 'de burgers centraal' !
En dus vanaf nu veel terughoudender tegenover DSM, SABIC en Chemelot en niet alleen aangaande de CO2-opslag maar t.a.v. valle samenloopdossiers en wat nog komen gaat.
Aangaande de CO2-opslag ben ik principieel tegen. Meerdere keren staat in het rapport dat doel is om DSM te laten profiteren van de wereldemissiehandel in CO2 uitstoot. Het gaat er dus niet om om de CO2-uitstoot te reduceren, nee men wil hier CO2 in de bodem stoppen om de rechten die dan vrijkomen te verkopen aan andere (derde wereld?) landen zodat die hun CO2-uitstoot niet moeten reduceren. Het gevolg op wereldschaal hiervan is dat er geen CO2-reductie plaatsvindt, dopch uitsluitend dat de beurs van de aandeelhouders gespekt wordt. Een dergelijke handelwijze vind ik moreel onaanvaardbaar. Bovendien veroorzaakt deze handelwijze extra veiligheidrisico's voor de omwonenden.
Die opslag bij de ACN ken ik nog uit de tijd dat hij gewoon open was, het was toen niet meer dan een kuil met een laag asfalt in waar dat spul in vaatjes verpakt instond. Ik geloof dat 15 a 20 jaar geleden die damwanden er om heen zijn gekomen en de toplaag is aangebracht. Nu staan er trouwens schapen op te grazen ;) Maar het feit blijft dat het spul daar nog gewoon staat en mega giftig is, ik vraag mij af of er echt geen manier is omdat spul te vernietigen.
@EvilSkrievil Beste E. hier gaat het niet zo over de katbergring. Hier gaat het over de mannier waarom de overheid omspringt met de burger. Dat die CO2-nota angstvallig wordt doodgezwegen zegt genoeg over de lokale politiek. In de prullebak met dat bewijs van lokaal bestuurlijk onvermogen. Sterker nog de lokale besluitvomers zijn ook nog BOOS op de omwonenden. Ik heb 2 februari dat schouwspel in de Elzenburglaan aandachtig in me opgenomen. Withete bestuurders die meteen het rapport met commentaar, voor de tweede keer in de prullebak gooiden! Alsof zoiets stinkends daar in kan blijven.
DSM watcher.
Die strategie nota digitaal beschikbaar gesteld.
Stuur een mail naar verontrustebewoners@gmail.com (maak je mail bus wel even vooraf leeg)
Wat wij zijn gaan vertellen zijn wij uiteindelijk ook gaan zien ! Deze virtuele wereld die ons dagelijks door uzelf en anderen voortdurend wordt verteld, dat is de realiteit waarin u geloofd .
Als we de deskundigheid en professionaliteit van de chemische industrie niet meer vertrouwen houdt het natuurlijk op. Natuurlijk moet de opslag van CO2 veilig zijn. Preventie is natuurlijk beter, maar dan moeten we stoppen met aardgas kraken met als bijproduct CO2 t.b.v. de NH3 productie en volgfabrieken: kunstmest; melamine, enz. Of verwerkingsfabrieken van CO2 bijbouwen.
DSM heeft als een van de eerste bedrijven ter wereld aangegeven zich maatschappelijk te willen laten afrekenen op normen zoals: winst/continuïteit, maatschappelijk/sociaal en milieu/ duurzaamheid. DSM als eigenaar en beheerder van Chemelot heeft er totaal geen belang bij risico’s te nemen met installaties, omgeving en mensen.
De communicatie met omwonende heeft natuurlijk een behoorlijke deuk opgelopen. Van de andere kant is het ook begrijpelijk dat er zorgvuldig omgegaan wordt met complexe veiligheidsvraagstukken. Het heeft geen zin omwonenden onnodig ongerust te maken.
Dat wil niet zeggen dat omwonenden niet kritisch naar Chemelot mogen kijken.
DSM heeft zijn productie steeds meer gericht op diversiteit en specialiteit van producten met een hogere toegevoegde waarde. De bulkchemie: kunststoffen en kunstmest is verkocht aan grote internationale bedrijven. De vraag is of de bulkchemie met enorme hoeveelheden grondstoffen en producten wel thuis hoort in deze dichtbevolkte streek. Voor mij horen deze meer thuis in het Botlekgebied. Ook werken er steeds meer bedrijven op Chemelot, dit vereist extra aandacht betreffende beheer en toezicht
Vreemde reacties hier. Als enkele gemeenteraadsleden zich kritisch t.o.v DSM uitlaten krijgen ze het verwijt van geite wollen sokkenbestuurders die de werkgelegenheid in gevaar brengen. Als ze amper kunnen reageren omdat ze dit bepaalde rapport niet eens gezien hebben (laat staan besproken) dan roept iedereen: slaap verder gemeenteraad. Wordt het niet eens tijd dat u kiest voor het een of voor het ander?
Als we de deskundigheid en professionaliteit van de bankiers niet meer vertrouwen dan houdt het op. (lang leve de graaicultuur) Als we de deskundigheid en professionaliteit van de verkopers niet meer vertrouwen dan houdt het op. (de DSB-slachtoffers weten ervan mee te praten) Als we de deskundigheid en professionaliteit van de bouwwereld en projectontwikkelaars niet meer vertrouwen dan houdt het op. (uitstappen uit projecten, prijsafspraken, snoepreisjes, omkoping : komt blijkbaar nooit voor) Als we de deskundigheid en professionaliteit van de lokale bestuurders niet meer vertrouwen dan houdt het op. (de opkomst bij verkiezingen en de geluiden uit de samenleving laten zien hoe het ermee staat) Als we de deskundigheid en professionaliteit van de geestelijken niet meer vertrouwen dan houdt het op. (vertel dat maar aan al die slachtoffers)
Op Zembla was een geoloog die gevraagd was onderzoek te doen. Hij zei ronduit dat hij het kritische deel van zijn rapport had moeten weglaten omdat dat de opdrachtgevers niet uitkwam. Niet alleen zegt dit iets over de betrouwbaarheid van dit soort rapporten (niet alleen over zijn rapport dus!!), maar nog veel meer over de mentaliteit die er heerst bij degenen die dergelijke projecten door willen duwen.
"Het heeft geen zin omwonenden onnodig ongerust te maken." Ja, dit soort bestuur kennen we uit het verleden maar al te goed : hou de mensen dom dan beslissen 'wij' wel want we weten wat goed is voor hun (en onze beurs). In de huidige tijd waarin informatie en informatietechnologie een grote rol speelt, er veel hoogopgeleiden zijn en ook niet-specialisten zich ergens in kunnen verdiepen (internet!) is het juist zaak om transparant te zijn in bestuur en t.a.v. controversiele ontwikkelingen. Belanghebbenden (omwonenden, raadsleden, milieuorganisaties etc) willen niet alleen betrokken zijn maar hebben ook het recht daartoe. De wijze waarop de communicatie in die samenloopdossiers is aangepakt getuigt van een 'onder de pet houden' mentaliteit en aanpak. Is ook hiervoor een parlementaire enquete nodig om dit aan te pakken???
"De bulkchemie: kunststoffen en kunstmest is verkocht aan grote internationale bedrijven." Ben ik mis of staan die fabrieken daar nog (vrijwel allemaal)? Het maakt voor ons inwoners van Sittard-Geleen geen bal uit of DSM de aandeelhouder is of SABIC of welk ander bedrijf dan ook. Dat DSM als bedrijf een andere richting uit wil gaan moeten ze zelf weten, maar niet ten koste van de omgeving en haar bewoners!
"DSM heeft als een van de eerste bedrijven ter wereld aangegeven zich maatschappelijk te willen laten afrekenen op normen zoals: winst/continuïteit, maatschappelijk/sociaal en milieu/ duurzaamheid." De vele mensen die al tientallen jaren in deze regio wonen weten maar al te goed dat DSM vroeger veel meer maatschappelijk betrokken was dan nu. Was er vroeger 'iets' dan ging je praten en werd het probleem aangepakt en een oplossing gezocht binnen het redelijke, 'goede buren' was het credo van beide kanten. Momenteel wordt gezegd 'we hebben een gedoogvergunning'. Tevens zoekt men steeds weer de grenzen op en overschrijdt die bewust om dan een nieuwe gedoogvergunning aan te vragen. De provincie zegt dan telkens braaf ja en amen, vaak gevoed door mensen die voorheen werkzaam waren bij DSM.
@ Deskundigheid: Het gaat natuurlijk wel om directe veiligheid;
@ Communicatie: zorgvuldig en objectieve communicatie naar omwonenden van zowel bedrijf als belangengroepen;
@ Bulkchemie: De bulkchemie in andere handen betekent: dat het deze moederbedrijven vooral te doen is om het marktaandeel; deze fabrieken wellicht niet meer moderniseren en innoveren ten kostte van milieu;
@Maatschappelijk ondernemen: Sociaal/maatschappelijk was er in vroeger jaren inderdaad een grotere binding tussen het bedrijf en omwonenden; ook werd het milieu meer vervuild; zie de historische vervuilingen op het Chemelot-terrein;
Tja de uitverkoop is zeker nadelig voor de omwonenden. Het is naar mijn mening een sterfhuis constructie. Geloof maar niet dat er nog veel investeringen in die sterk verouderde fabrieken zullen gebeuren. Die zijn immers aan het eind van hun latijn. Het wordt er niet beter op. Vrijwel alle investering beslissingen worden in het buiten land genomen. In Ryaad en Cairo. Dus ook qua veiligheid wordt het niet rooskleuriger.
Ik heb het nieuwe 8 kilo wegende veiligheids rapport doorgenomen. Daar staan dingen in die kant nog wal raken. Heb zelden zoveel nutteloos papier bijelkaar gezien. Er staat zelfs in dat bij Krawinkel een blauwzuur opslag staat. Daar weet dus wel niemand wat van!!!! En dan geen bluswater als de stroom uitvalt! Erg begaan met de burger zijn dus niet, die Jongens van Sabic en DSM. Maar ja deze westelijke mijnstreek is een mak lammetje dat geruisloos naar de co2 slachtbank gaat. Met recht roept iemand slaap kindje slaap!
Dat heb je nou als je al decennia in een gifomgeving woont met nu en dan een wolkig toetje. Het tast blijkbaar toch iets aan. Maar slapen, ja hoor, dat doen we allemaal goed.
@ Krawinkel Inderdaad is er een bodemverontreiniging/opslag met blauwzuur besmetting.
Het is geen geheim dat over het hele chemelot-complex de bodem is vervuild, vanuit het verleden.
Het bedrijf is daar heel open over.
Door bronbemaling wordt het gebied gecontroleerd/ geisoleerd.
Als men in wil gaan op wat er allemaal kan gebeuren doet men geen oog meer dicht. Ter relativering: de kans dat er iets gebeurd met gevolgen voor omwonenden is kleiner dan: 1 : 1000000.
Motorrijden en het verkeer, alcoholgebruik en drugs is gevaarlijker.
Ook in huis:aardgas, koolmonoxide vorming, brandgevaar,vergiftiging schoonmaakartikelen, LPG-opslag/benzine in auto in inpandige garage, campinggas op zolder, elektriciteit, is niet zonder gevaren.
Het heeft geen nut dat mensen zich onnodig ongerust maken; zich bewust zijn van- en kritisch zijn op mogelijke gevaren is beter.
Als de stroom uitvalt is er minimaal een halfuur geen bluswater ter beschikking! Er staan geen noodaggregaten in Stein. Het veiligheidsniveau van het gemiddelde ziekenhuis is hoger want daar is wel degelijk een noodstroomvoorziening! De noodstroomvooziening is stand houden dat was toch niet kosteneffectief vond DSM en Sabic. Kan hun wat schelen dat er duizende slachtoffers kunnen vallen als het fout gaat.
25 opmerkingen:
Dat CO2 rapport, dat rapport dat zo stinkt. Dat rapport dat de gemeenteraad collectief ongezien in de prullebak gegooid heeft, nou dat heb ik toevallig wel gelezen.
Ik kreeg er rooie oortjes van.
Nu snap ik ook waarom DSM, Sabic en de Provincie ook zo snel naar de prullebak renden!
In dat rapport staat keurig beschreven hoe de overheid en het bedrijfsleven de burger en de gemeenteraad planmatig besodemieterd hebben.
De strategie was helder, doodzwijgen die handel.
Niet praten over die nieuwe rangeersporen langs Krawinkel.
De Railterminal, de zuidelijke spooraansluitig, ammoninak en gas trein transporten, sstttt!!!
Hou ze dom was het credo.
Tal van lawaaige en risovolle plannen werden met het oog op de verkiezingen in de la gestopt in het Maastrichts provinciehuis!!
Ook werd de nieuwe beleidscategorie VIJANDEN gehanteert, een benaming voor omwonenden.
Fijne jongens die politici.
En slaapt de gemeenraad verder?
En dan willen ze ook nog CO2 in de grond gaan pompen!!!
Naast de Benzeen,de zuurteervijver en last but not least de radioaktieve afvalberging ook dat nog?
Lijkt mij geen goed idee.
Kolen zijn in de toekomst een belangrijk en schaars goed. Ooit raakt de olie op. Toekomstige generaties zullen ze misschien hard nodig kunnen hebben.
Het zou dan ook dom zijn om die delfstoffen onbereikbaar en onwinbaar te maken door er co2 onder te pompen!
Daar hebben ze nog zeker niet over nagedacht bij GTI-SUEZ.
een verontrustte bewoner
Hoezo zou JIJ dat rapport wel hebben?
'K dacht 't niet. Je komt met niks nieuws, maar verbindt allerlei losse feiten uit media.
Zeker een niet ge/herkozen raadslid?
Zet je naam er dan bij.
Dat rapport is ondertussen op vrij grote schaal (minstens enkele honderden mensen hebben het) verspreid 06.07
Inderdaad, het stinkt geweldig wat er in dat rapport staat.
Het is heel hard nodig dat de politiek beseft dat men er in de eerste plaats voor de burgers is en niet voor het spekken van bankrekeningen van bedrijven.
@00:25
Zuurteervijver en radioactieveberging?
Leg eens uit waar op DSM die liggen, ik heb namelijk geen idee.
De zuurteervijver ligt op de oude steenberg.
Lag op de oude steenberg bedoelt U, dat ding is al zeker 15 a 20 jaar geleden gesaneerd. Nu nog de radioactieveberging. Ben zeer benieuwd waar die ligt.
Die ligt tussen de A2 en de haven van Stein, daar wordt zeer licht radioactieve kalk vanuit een of andere fabriek gestort. Hierbij de link van google earth: http://maps.google.nl/?ie=UTF8&ll=50.984019,5.777135&spn=0.012536,0.027423&t=h&z=15
De radioactiviteit is echter dusdanig laag dat het geen gevaar oplevert voor de bevolking. Zorgen zijn daarover dus niet nodig.
Oww, de oude gips-deponie van de NF3. Dat spul hebben ze zelfs een tijdje verscheept naar Isolava in Frankrijk waar ze er gipsblokken voor de woningbouw van maakte.
De zuurteervijver ligt boven op de steenberg. De steenberg is door middel van een circulatie pompsysteem/ bronbemaling beschermd/geisoleerd.
De radioactieve vervuiling bevindt zich op het ACN-terrein en is beschermd/geisoleerd door een bitumen afdeklaag/bronbemaling.
http://player.omroep.nl/?aflID=10798929
Deze link laat Zembla zien, dat gisteren gewijd was aan de CO2 story.
De Radioactieve opslag is de katalysator berging die pal naast de blauwzuur fabrieken ligt.
Een coctail van antimoon, uraanoxide en nog een hoop rommel.
Het radioactieve spul is inderdaad licht radioactief. Het is echter uiterst giftig, in totaal ruim 450 ton gestort in de volle grond. Vele jaren later is er een betonwand van 50 cm omheen gezet en voorzien van een asfalt deksel.
De betonwand heeft een levensduur van 50 jaar. De berging heeft eeuwigheidswaarde en zal altijd beheerd moeten worden. Dat geld ook voor de zuurteervijver.
Het grondwater is ten westen DSM totaal verpest. De weggevrete funderingen in Urmond vergeten?
En de bezeen lekkage?
En dan nu CO2 onder onze kont?
Mooi niet dus!
Een concentratie van 7% in de lucht is al dodelijk, weten ze in Barendrecht! En hier slapen ze in blind vertrouwen gewoon door!
Het boeit het bedrijfsleven niet was er met de omwonenden gebeurt, hun aandeelhouders moeten te vreden worden gehouden.
De gemeenteraad slaapt gewoon verder zich verschuilend achter de crisiswet. Die hebben ze wel uit de prullebak gehaald.
De CO2 strategie nota bestaat nog steeds in de hoofden van die bestuurders en ambtenaren!
Het in de nota opgenomen namenlijstje is duidelijk genoeg!
Vrom, Economische zaken, Provincie Limburg,De Gemeente Stein, Beek en Sittard-Geleen, allemaal hebben ze de omwonenden in hun hoofden tot VIJANDEN gebombardeert.
Daar hoor je de lokale politici niet over. Die gooie zoiets ongelezen in de prullebak!!!
Hoezo Geloofwaardig Open Betrouwbaar en nog meer van dat soort verkiezing kretologie.
Alsof hier iets veranderd.
Als DSM of Sabic kucht, vraagt de provincie om een zakdoek, en de gemeente Sittard-Geleen komt `m dan braaf brengen.
De lokale politiek moet dat rapport bespreken! En dan bedoel ik niet persé elke komma en punt erin.
Waar het om gaat is dat er een mentaliteit uit spreekt die moet veranderen.
De mentaliteit dat er vanalles en nog wat gedoogd, stil- en achtergehouden wordt om Chemelot maar te gerieven en vooral niet op de tenen te trappen.
Guyt en Cox (zij zaten/zitten in de bestuurgroep!), de rest van het college en ook de ambtenaren moeten beseffen dat het hun taak is om de belangen van de bewoners centraal te stellen.
Men heeft telkens de mond vol hiervan, maar wanneer het op daden aankomt ho maar.
Veiligheid zat in de portefeuille van de burgemeester en projecten en Chemelot zat bij Guyt.
Ik neem aan dat de heren oprecht hun werk hebben proberen te doen, maar duidelijk is dat zij 'erin geluisd' zijn oftewel zich hebben laten inpalmen door de meer-politici van DSM.
Uitgangspunt moet zijn 'de burgers centraal' !
En dus vanaf nu veel terughoudender tegenover DSM, SABIC en Chemelot en niet alleen aangaande de CO2-opslag maar t.a.v. valle samenloopdossiers en wat nog komen gaat.
Aangaande de CO2-opslag ben ik principieel tegen.
Meerdere keren staat in het rapport dat doel is om DSM te laten profiteren van de wereldemissiehandel in CO2 uitstoot.
Het gaat er dus niet om om de CO2-uitstoot te reduceren, nee men wil hier CO2 in de bodem stoppen om de rechten die dan vrijkomen te verkopen aan andere (derde wereld?) landen zodat die hun CO2-uitstoot niet moeten reduceren.
Het gevolg op wereldschaal hiervan is dat er geen CO2-reductie plaatsvindt, dopch uitsluitend dat de beurs van de aandeelhouders gespekt wordt.
Een dergelijke handelwijze vind ik moreel onaanvaardbaar. Bovendien veroorzaakt deze handelwijze extra veiligheidrisico's voor de omwonenden.
@22:44
Die opslag bij de ACN ken ik nog uit de tijd dat hij gewoon open was, het was toen niet meer dan een kuil met een laag asfalt in waar dat spul in vaatjes verpakt instond. Ik geloof dat 15 a 20 jaar geleden die damwanden er om heen zijn gekomen en de toplaag is aangebracht. Nu staan er trouwens schapen op te grazen ;)
Maar het feit blijft dat het spul daar nog gewoon staat en mega giftig is, ik vraag mij af of er echt geen manier is omdat spul te vernietigen.
@EvilSkrievil
Beste E. hier gaat het niet zo over de katbergring.
Hier gaat het over de mannier waarom de overheid omspringt met de burger.
Dat die CO2-nota angstvallig wordt doodgezwegen zegt genoeg over de lokale politiek.
In de prullebak met dat bewijs van lokaal bestuurlijk onvermogen.
Sterker nog de lokale besluitvomers zijn ook nog BOOS op de omwonenden. Ik heb 2 februari dat schouwspel in de Elzenburglaan aandachtig in me opgenomen.
Withete bestuurders die meteen het rapport met commentaar,
voor de tweede keer in de prullebak gooiden!
Alsof zoiets stinkends daar in kan blijven.
DSM watcher.
Die strategie nota digitaal beschikbaar gesteld.
Stuur een mail naar verontrustebewoners@gmail.com
(maak je mail bus wel even vooraf leeg)
Wat wij zijn gaan vertellen zijn wij uiteindelijk ook gaan zien !
Deze virtuele wereld die ons dagelijks door uzelf en anderen voortdurend wordt verteld, dat is de realiteit waarin u geloofd .
WANNEER gaat U hier iets aan doen ?
Als we de deskundigheid en professionaliteit van de chemische industrie niet meer vertrouwen houdt het natuurlijk op.
Natuurlijk moet de opslag van CO2 veilig zijn. Preventie is natuurlijk beter, maar dan moeten we stoppen met aardgas kraken met als bijproduct CO2 t.b.v. de NH3 productie en volgfabrieken: kunstmest; melamine, enz. Of verwerkingsfabrieken van CO2 bijbouwen.
DSM heeft als een van de eerste bedrijven ter wereld aangegeven zich maatschappelijk te willen laten afrekenen op normen zoals: winst/continuïteit, maatschappelijk/sociaal en milieu/ duurzaamheid.
DSM als eigenaar en beheerder van Chemelot heeft er totaal geen belang bij risico’s te nemen met installaties, omgeving en mensen.
De communicatie met omwonende heeft natuurlijk een behoorlijke deuk opgelopen. Van de andere kant is het ook begrijpelijk dat er zorgvuldig omgegaan wordt met complexe veiligheidsvraagstukken. Het heeft geen zin omwonenden onnodig ongerust te maken.
Dat wil niet zeggen dat omwonenden niet kritisch naar Chemelot mogen kijken.
DSM heeft zijn productie steeds meer gericht op diversiteit en specialiteit van producten met een hogere toegevoegde waarde.
De bulkchemie: kunststoffen en kunstmest is verkocht aan grote internationale bedrijven.
De vraag is of de bulkchemie met enorme hoeveelheden grondstoffen en producten wel thuis hoort in deze dichtbevolkte streek. Voor mij horen deze meer thuis in het Botlekgebied.
Ook werken er steeds meer bedrijven op Chemelot, dit vereist extra aandacht betreffende beheer en toezicht
Vreemde reacties hier.
Als enkele gemeenteraadsleden zich kritisch t.o.v DSM uitlaten krijgen ze het verwijt van geite wollen sokkenbestuurders die de werkgelegenheid in gevaar brengen. Als ze amper kunnen reageren omdat ze dit bepaalde rapport niet eens gezien hebben (laat staan besproken) dan roept iedereen: slaap verder gemeenteraad.
Wordt het niet eens tijd dat u kiest voor het een of voor het ander?
Als we de deskundigheid en professionaliteit van de bankiers niet meer vertrouwen dan houdt het op. (lang leve de graaicultuur)
Als we de deskundigheid en professionaliteit van de verkopers niet meer vertrouwen dan houdt het op. (de DSB-slachtoffers weten ervan mee te praten)
Als we de deskundigheid en professionaliteit van de bouwwereld en projectontwikkelaars niet meer vertrouwen dan houdt het op. (uitstappen uit projecten, prijsafspraken, snoepreisjes, omkoping : komt blijkbaar nooit voor)
Als we de deskundigheid en professionaliteit van de lokale bestuurders niet meer vertrouwen dan houdt het op. (de opkomst bij verkiezingen en de geluiden uit de samenleving laten zien hoe het ermee staat)
Als we de deskundigheid en professionaliteit van de geestelijken niet meer vertrouwen dan houdt het op. (vertel dat maar aan al die slachtoffers)
Op Zembla was een geoloog die gevraagd was onderzoek te doen. Hij zei ronduit dat hij het kritische deel van zijn rapport had moeten weglaten omdat dat de opdrachtgevers niet uitkwam.
Niet alleen zegt dit iets over de betrouwbaarheid van dit soort rapporten (niet alleen over zijn rapport dus!!), maar nog veel meer over de mentaliteit die er heerst bij degenen die dergelijke projecten door willen duwen.
"Het heeft geen zin omwonenden onnodig ongerust te maken."
Ja, dit soort bestuur kennen we uit het verleden maar al te goed : hou de mensen dom dan beslissen 'wij' wel want we weten wat goed is voor hun (en onze beurs).
In de huidige tijd waarin informatie en informatietechnologie een grote rol speelt, er veel hoogopgeleiden zijn en ook niet-specialisten zich ergens in kunnen verdiepen (internet!) is het juist zaak om transparant te zijn in bestuur en t.a.v. controversiele ontwikkelingen. Belanghebbenden (omwonenden, raadsleden, milieuorganisaties etc) willen niet alleen betrokken zijn maar hebben ook het recht daartoe.
De wijze waarop de communicatie in die samenloopdossiers is aangepakt getuigt van een 'onder de pet houden' mentaliteit en aanpak.
Is ook hiervoor een parlementaire enquete nodig om dit aan te pakken???
"De bulkchemie: kunststoffen en kunstmest is verkocht aan grote internationale bedrijven."
Ben ik mis of staan die fabrieken daar nog (vrijwel allemaal)?
Het maakt voor ons inwoners van Sittard-Geleen geen bal uit of DSM de aandeelhouder is of SABIC of welk ander bedrijf dan ook. Dat DSM als bedrijf een andere richting uit wil gaan moeten ze zelf weten, maar niet ten koste van de omgeving en haar bewoners!
"DSM heeft als een van de eerste bedrijven ter wereld aangegeven zich maatschappelijk te willen laten afrekenen op normen zoals: winst/continuïteit, maatschappelijk/sociaal en milieu/ duurzaamheid."
De vele mensen die al tientallen jaren in deze regio wonen weten maar al te goed dat DSM vroeger veel meer maatschappelijk betrokken was dan nu. Was er vroeger 'iets' dan ging je praten en werd het probleem aangepakt en een oplossing gezocht binnen het redelijke, 'goede buren' was het credo van beide kanten. Momenteel wordt gezegd 'we hebben een gedoogvergunning'. Tevens zoekt men steeds weer de grenzen op en overschrijdt die bewust om dan een nieuwe gedoogvergunning aan te vragen.
De provincie zegt dan telkens braaf ja en amen, vaak gevoed door mensen die voorheen werkzaam waren bij DSM.
Prima, uw kritische reactie; met respect:
@ Deskundigheid: Het gaat natuurlijk wel om directe veiligheid;
@ Communicatie: zorgvuldig en objectieve communicatie naar omwonenden van zowel bedrijf als belangengroepen;
@ Bulkchemie:
De bulkchemie in andere handen betekent: dat het deze moederbedrijven vooral te doen is om het marktaandeel; deze fabrieken wellicht niet meer moderniseren en innoveren ten kostte van milieu;
@Maatschappelijk ondernemen:
Sociaal/maatschappelijk was er in vroeger jaren inderdaad een grotere binding tussen het bedrijf en omwonenden; ook werd het milieu meer vervuild; zie de historische vervuilingen op het Chemelot-terrein;
Met vriendelijke groet:
Tja de uitverkoop is zeker nadelig voor de omwonenden. Het is naar mijn mening een sterfhuis constructie. Geloof maar niet dat er nog veel investeringen in die sterk verouderde fabrieken zullen gebeuren. Die zijn immers aan het eind van hun latijn.
Het wordt er niet beter op. Vrijwel alle investering beslissingen worden in het buiten land genomen. In Ryaad en Cairo.
Dus ook qua veiligheid wordt het niet rooskleuriger.
Ik heb het nieuwe 8 kilo wegende veiligheids rapport doorgenomen.
Daar staan dingen in die kant nog wal raken. Heb zelden zoveel nutteloos papier bijelkaar gezien.
Er staat zelfs in dat bij Krawinkel een blauwzuur opslag staat. Daar weet dus wel niemand wat van!!!!
En dan geen bluswater als de stroom uitvalt!
Erg begaan met de burger zijn dus niet, die Jongens van Sabic en DSM.
Maar ja deze westelijke mijnstreek is een mak lammetje dat geruisloos naar de co2 slachtbank gaat.
Met recht roept iemand slaap kindje slaap!
@18.03
Dat heb je nou als je al decennia in een gifomgeving woont met nu en dan een wolkig toetje. Het tast blijkbaar toch iets aan.
Maar slapen, ja hoor, dat doen we allemaal goed.
@
Krawinkel
Inderdaad is er een bodemverontreiniging/opslag met blauwzuur besmetting.
Het is geen geheim dat over het hele chemelot-complex de bodem is vervuild, vanuit het verleden.
Het bedrijf is daar heel open over.
Door bronbemaling wordt het gebied gecontroleerd/ geisoleerd.
Als men in wil gaan op wat er allemaal kan gebeuren doet men geen oog meer dicht.
Ter relativering: de kans dat er iets gebeurd met gevolgen voor omwonenden is kleiner dan: 1 : 1000000.
Motorrijden en het verkeer, alcoholgebruik en drugs is gevaarlijker.
Ook in huis:aardgas, koolmonoxide vorming, brandgevaar,vergiftiging schoonmaakartikelen, LPG-opslag/benzine in auto in inpandige garage, campinggas op zolder, elektriciteit, is niet zonder gevaren.
Het heeft geen nut dat mensen zich onnodig ongerust maken; zich bewust zijn van- en kritisch zijn op mogelijke gevaren is beter.
@ 18:03
Kunt U iets concreter ingaan op het "bluswater" ?
Misschien kan ik daar wel het een en ander over vertellen.
Als de stroom uitvalt is er minimaal een halfuur geen bluswater ter beschikking!
Er staan geen noodaggregaten in Stein. Het veiligheidsniveau van het gemiddelde ziekenhuis is hoger want daar is wel degelijk een noodstroomvoorziening!
De noodstroomvooziening is stand houden dat was toch niet kosteneffectief vond DSM en Sabic.
Kan hun wat schelen dat er duizende slachtoffers kunnen vallen als het fout gaat.
Een reactie posten