De gemeenteraad is een intern gerichte vergaderclub en los van de werkelijkheid
De gemeenteraden in ons land zijn intern gerichte vergaderclubs geworden die onvoldoende in contact staan met de burgers die ze vertegenwoordigen. Dat concludeert bestuurskundig onderzoeksbureau Daadkracht in Nijmegen, dat de tijdsbesteding van 3360 raadsleden onder de loep nam. Om de volksvertegenwoordiging te verbeteren werd in 2002 het dualisme ingevoerd. Gemeenteraden moeten volgens dit systeem alleen op hoofdlijnen beleidsopdrachten geven aan het college van B en W, en hun uitvoering alleen nog maar op diezelfde hoofdlijnen controleren.
Volgens Erwin Snijder, directeur van Daadkracht, verliezen raadsleden zich juist in alle details. "Ze lijken de wethouders niet te vertrouwen. Vaak zijn raadsleden in een andere gemeente zelf ambtenaar, waardoor ze geneigd zijn zich altijd met de inhoud te bemoeien. Maar het kan ook een uitvlucht zijn: als je geen politieke ideeën hebt, dan ga je maar controleren."
"Wat in commissievergaderingen wordt besproken, doet de gemeenteraad vaak weer over. Dat werkt dus niet efficiënter, terwijl ze daarom wel ooit zijn ingevoerd. Schrap ze dan liever".
Geen opmerkingen:
Een reactie posten