Eindelijk openheid over besteding fractiegelden?
Zoals het er nu naar uitziet, moeten de negen gemeenteraadsfracties van Sittard-Geleen vanaf 2008 eindelijk verantwoording gaan afleggen over de wijze waarop zij hun fractievergoedingen besteden. Vanaf die datum moet de verordening op de ambtelijke ondersteuning en fractieondersteuning van kracht worden. Hierin wordt vastgelegd hoeveel geld de fracties krijgen voor de ondersteuning van de raadswerkzaamheden, waaraan ze dit geld wel en niet mogen uitgeven en op welke wijze ze hierover verantwoording moeten afleggen.
Uit de conceptverordening blijkt dat iedere fractie recht heeft op een basisbedrag van 1815 euro en een extra bedrag van 910 euro per fractielid. Voor de grootste fracties gaat het dus om een bedrag van 8185 euro per jaar. Deze vergoeding mag alleen gebruikt worden voor werkzaamheden en diensten die het raadswerk direct ondersteunen. Daarbij valt te denken aan het verrichten van onderzoek, vergoeding voor een fractie-assistent, het onderhoud van een website of zaalhuur voor bijeenkomsten.
De verordening maakt een einde aan de praktijk dat fractievergoedingen over meerdere jaren worden opgepot om er vervolgens de verkiezingscampagne mee te betalen. Een notitie van de griffie aan het presidium stelt letterlijk: "In ieder geval is bepaald dat de fractievergoeding niet mag worden aangewend voor campagne- dan wel partijbelangen. Dat betekent concreet dat de
fractievergoeding niet gebruikt mag worden voor de verkiezingscampagne. Waarschijnlijk is dat dit op dit moment wel gebeurd."
Verder moeten de fracties volgens de verordening jaarlijks een financieel verslag indienen, dat door de accountant gecontroleerd kan worden. Op basis van het verslag wordt de hoogte van de fractievergoeding definitief vastgesteld in de gemeenteraad. Fracties moeten het deel van de vergoeding dat zij niet besteed hebben dan terugbetalen aan de gemeente. De verordening gaat ervan uit dat zowel de verslaglegging als de besluitvorming in de gemeenteraad openbaar zijn, maar kennelijk hebben sommige fracties moeite met deze openbaarheid. De notitie aan het presidium noemt een gemandateerd besluit door de burgemeester als een mogelijk alternatief.
Het is nog niet zeker dat de verordening inderdaad in 2008 van kracht wordt. De gemeenteraad zou de verordening dan uiterlijk in de vergadering van december moeten vaststellen. Tot nu toe hebben de fracties echter weinig haast gemaakt met dit onderwerp.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten