Verbijstering en woede over voorstel GroenLinks
Het voorstel van Willem Verhaeg (GroenLinks) om onze dorpspolitici te verbieden in verkiezingstijd reclameborden aan lantaarnpalen te hangen, is niet overal met instemming ontvangen. De redactie van deze krant ontving tientallen woedende reacties uit brede lagen van de dorpsgemeenschap. Niet alleen middenstanders en heemkundeverenigingen, maar ook talrijke vertegenwoordigers van het electoraat zijn niet te spreken over de actie van Verhaeg.
"Het is wel duidelijk dat die kunstenaren niet weten wat wij mooi vinden," aldus het volk, die daaraan toevoegt: "Dat De Boer dit voorstel steunt, was wel te verwachten. Dat is er geen van hier. Maar van Geenen en Verjans hadden wij anders verwacht. Die hebben in hun jonge jaren zelf nog met veel plezier brilletjes en snorretjes getekend op verkiezingsaffiches. En nu zou dat opeens ten koste van de ruimtelijke kwaliteit gaan?"
De gezamenlijke heemkundeverenigingen gaan alles in het werk stellen om de waardevolle traditie van de ondergang te redden. De orgastische uitbarsting van van plakactiviteiten die erin resulteert dat iedere lantaarnpaal in het dorp behangen wordt met minstens drie sandwichborden, geldt cultuurhistorisch als een uniek fenomeen. De heemkundeverenigingen gaan daarom bij de UNESCO pleiten om het verschijnsel op te nemen op de Werelderfgoedlijst.
Ook vanuit economisch perspectief is een verbod onwenselijk. Het Gemeentelijk Planbureau S&C heeft becijferd dat meer dan eenderde van de doe-het-zelfzaken in het dorp over de kop gaat wanneer zij de inkomsten uit de verkoop van tieribs, behangplaksel en hardboard verliezen. Een hardboardhandelaar die anoniem wilt blijven, zegt tegen de Dorpskrant: "Dit is een ramp voor ons. Wij kunnen niet zonder de turnover van de gemeenteraadsverkiezingen in Sittard-Geleen. Dit gaat duizenden banen kosten."
Het Gemeentelijk Planbureau S&C meent dat de gemeente de vierjaarlijkse traditie veel beter zou moeten vermarkten. "Het touristisch potentieel ligt hoger dan dat van Pater Karel en de Gelaender Kermis samen," aldus S. "Nu al komen er talrijke mensen in verkiezingstijd naar het dorp om dit fenomeen te aanschouwen." "Een verbod op het ophangen van sandwichborden aan lantaarnpalen staat gelijk aan het slachten van de kip met de gouden eieren," vult de altijd welbespraakte C. aan.
De komende maand buigt de raadscommissie Stad & Wijk zich over het onzalige plan van Verhaeg. De dorpspolitici, die in verkiezingstijd dag en nacht bezig zijn met het ophangen van sandwichborden aan lantaarnpalen, kunnen zichzelf veel werk besparen door akkoord te gaan met het voorstel. Uit eigenbelang kunnen zij daarom ondanks de desastreuze economische en cultuurhistorische consequenties de volkswil negeren en voor een verbod kiezen.
Mocht het zover komen, dan staat het allerminst vast dat het verbod inderdaad van kracht wordt. Daarvoor moet eerst een Democratie Effect Rapportage worden uitgevoerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten